Hroniska venoza mazspēja ārsta ikdienas praksē

Hroniska venoza mazspēja ārsta ikdienas praksē

Hroniska venoza mazspēja ir termins, ko plaši lieto fleboloģijā, tomēr praksē to nereti lieto nevietā, runājot, piemēram, par varikozām kāju vēnām vai vēnu mazspēju. Rakstā vienkāršotā veidā sniegts skaidrojums, kāda ir atšķirība un ko tas nozīmē.

Kāju vēnu slimības, proti, neveselas vēnas ir 40—80 % cilvēku — tā liecina dažādu pētījumu dati. [1] Rietumu populācijā no HVM cieš ~ 5 % cilvēku, no smagākās HVM stadijas (nedzīstošas kāju vēnu čūlas vai sadzijušas čūlas) 1—2 % cilvēku. [4]

Kāda no vieglākajām vēnu slimības parādībām (piemēram, vēnas tuvu ādai un paplašinātas ādas vēnas) dažās vecumgrupās ir praktiski visiem cilvēkiem, tāpēc ieviests termins “neveselas vēnas” jeb “hroniski venozi traucējumi” (chronic venous disorders, 1. attēls). [5]

Kopš seniem laikiem pieņemts, ka medicīniskas indikācijas vēnu ārstēšanai ir pacientiem, kuri jau cieš no HVM. Arī mūsu valstī apdrošinātāji biežāk izvēlas ārstēšanas izdevumus segt pacientiem ar slimību smagā stadijā. Tas disonē ar ārstu rekomendācijām un mūsdienu medicīnas tendencēm ārstēšanu sākt savlaicīgi, preventīvi, apsteidzot iespējamos sarežģījumus. Terminoloģija ir svarīga, lai ārsti, pacienti un arī organizācijas, kas nodarbojas ar ārstēšanas pasākumu apmaksu un plānošanu, labāk orientētos un precīzi saprastu cits citu, atšķirtu dažādas ar neveselām vēnām saistītās ārstēšanas indikācijas. 

Ģimenes ārstiem īpaši svarīgi izprast šīs nianses, jo tieši viņi vislabāk pazīst pacientu un attiecīgu sūdzību gadījumā var rekomendēt konsultāciju pie vēnu ārsta. 

Atšķirības terminoloģijā

Ar ko atšķiras vēnu mazspēja, insuficience, nepietiekamība, hroniska venoza slimība, hroniska venoza mazspēja un varikozas kāju vēnas?

Terminu “hroniska venoza slimība” (chronic venous disease) attiecina uz dažādām vēnu slimībām — gan funkcionālām, gan morfoloģiskām, kas izpaužas ar simptomiem un/vai klīniskām pazīmēm. Hroniski venozi traucējumi aptver visas hroniskās vēnu patoloģijas no vissīkākajām paplašinātajām ādas vēnām līdz aktīvām venozām čūlām. [5] 

Varikozas vēnas ir paplašinātas, deformētas zemādas vēnas, parasti redzamas ar aci kā ādas reljefs, un tā ir tikai viena no neveselu vēnu klīniskajām parādībām. Ir dažādu tipu varikozi paplašinātas kāju vēnas: izolēti paplašinātas, sekundāri paplašinātas dziļo vēnu nosprostojumu gadījumā, ir varikozas vēnas, kas cieši saistītas ar stumbra vēnu mazspēju.

Vēnu mazspēja, insuficience, nepietiekamība būtībā ir viens un tas pats termins, un lietot var jebkuru no šiem vārdiem, lai aprakstītu asins plūsmas traucējumus jeb refluksu konkrētā anatomiskā vēnas segmentā. Mazspēja, nepietiekamība jeb insuficience mūsdienās ir nosakāma, lietojot duplekss ultrasonoskopijas izmeklējumu. [6] Piemēram, noteiktas pakāpes (anatomiski noteiktas) lielās zemādas vēnas mazspēja un sānu zaru varikoze nozīmē to, ka reflukss maģistrālā zemādas vēnā rada patoloģiski augstu venozo asinsspiedienu un tāpēc zemādā paplašinās tās sānu zari, veidojas varikozi paplašinātas vēnas, tipisks varikozo vēnu klīniskais gadījums (2. attēls).

Mazspējas skartie vēnu posmi var izraisīt subjektīvu simptomātiku, bet var noritēt arī asimptomātiski. Vienā gadījumā ārstēšana tiek plānota, lai pacientu atbrīvotu no tāda simptoma kā smaguma sajūta kājā, otrā gadījumā — lai uzlabotu kājas izskatu un, iespējams, preventīvi, lai neļautu simptomiem attīstīties. Lai plānotu vēnu preventīvu ārstēšanu, nozīme ir arī pacienta ģimenes anamnēzei. Šis ir mūsdienu fleboloģijas filozofiskais pamats — precīzi noteikt slimās vēnas lokalizāciju un ārstēšanai pakļaut visu neveselo, kaut arī ar aci tas var nebūt redzams. 

Par hronisku venozu mazspēju (HVM, chronic venous insufficiency) runā, kad neveselas kāju vēnas ir radījušas raksturīgas klīniskās parādības kājā (sākuma stadijā pārejoša kājas tūska, vēlākās stadijās neatgriezeniskas kājas mīksto audu un ādas izmaiņas, smagākajā stadijā čūlas).

HVM pacientam var būt un var nebūt varikozas vēnas, visbiežāk tām nebūs lielas klīniskās nozīmes. Ārstējot pacientu, kurš cieš no HVM, varikozu vēnu ārstēšanai bieži ir sekundāra, vairāk kosmētiska nozīme. Svarīgāk ir izārstēt sonogrāfiski nosakāmo vēnas mazspējas skarto segmentu, kurš atbild par klīnisko simptomu un sūdzību rašanos. 

Vēnu ārstēšanu plāno, ņemot vērā pacientu sūdzības, klīnisko ainu un izmeklējumu rezultātu kopumu. Ārstēšanas mērķis ir uzlabot cilvēka dzīves kvalitāti, samazinot slimības radītās sūdzības un riskus, kas saistīti ar iespējamu slimības progresēšanu.

Par kādām subjektīvām sūdzībām atbild neveselas vēnas?


Neveselas kāju vēnas var radīt vizuālu diskomfortu (defektu), kā tas ir sīku paplašinātu ādas vēnu un varikozi paplašinātu vēnu gadījumā. Slimu kāju vēnu tipiskākās sūdzības ir kāju smaguma sajūta, sāpes, diskomforts, krampji kājā, retāk kājas nemiers, lokāla karstuma sajūta kājā, dažreiz arī paradoksāla kājas salšana, ādas nieze, iespējamas arī citas sūdzības, ko pacienti nereti apraksta vienā vārdā — diskomforts.

Ja neveselu vēnu radītās sūdzības tiek ignorētas un mēģināts ar tām sadzīvot, slimība var pāriet nākamajā stadijā un pacientam parādās tipiskas HVM parādības, pēc pētījumu datiem tas notiek ~ 4 % gadā. [7; 8] Diemžēl ar mūsdienu izmeklēšanas metodēm nevar objektīvi un kategoriski noteikt, kuriem pacientiem mazspējas skartās vēnas paliks tikai kā kosmētisks defekts, bet kuriem attīstīties smagas HVM stadijas.

Plānojot ārstēšanu, nedrīkst aizmirst par pacienta subjektīvo sūdzību smaguma pakāpi, to attīstības dinamiku, ģimenes anamnēzi, ārsta pieredzi un intuīciju. [7]

Vēnu slimības attīstības dinamiku un prognozi ietekmēs arī dažādi nosacīti ārējie faktori: ķermeņa uzbūve, muskuļu un skeleta sistēmas īpatnības, pacienta nodarbošanās un dzīvesveids. 

Par varikozām aplami mēdz saukt paplašinātas ādas vēnas (vēnu slotiņas, zirnekļtīkla vēnas, kapilārās vēnas vai kā nu kurš tās sauc). Paplašināto vēnu tīklojums ādā vai tuvu ādai biežāk radīs kosmētiska rakstura sūdzības, retāk šā tipa vēnas būs simptomātiskas. Minētās sūdzības pacientiem var būt gan ar varikozām vēnām, gan bez tām. Piemēram, lielās zemādas vēnas mazspējas gadījumā (sonoskopiski nosakāma nepareiza asins plūsma vēnā) bez redzamām paplašinātām vēnām pacienti bieži ārstēšanu sāk novēloti

 

Lasīt vairāk...