Paplašinātu vēnu ārstēšana kosmētisku sūdzību gadījumā

Paplašinātu vēnu ārstēšana kosmētisku sūdzību gadījumā

Fleboloģisko pacientu aprūpē strādāju pēdējos 15 gadus. Gadā veicu ap 500 dažādu vēnu operāciju. Lai šādus skaitļus sasniegtu, jāiegulda liels darbs pacientu konsultēšanā, izmeklēšanā un atlasē. Nozīmīgu daļu dažādu ārstēšanas pasākumu saviem pacientiem veicu tieši estētiskos nolūkos, lai novērstu paplašinātu vēnu radītos kosmētiskos defektus un tādējādi uzlabotu pacientu dzīves kvalitāti.

Kas ir estētiskā fleboloģija?
 

Estētiskā fleboloģija nodarbojas ar dažādu lokalizāciju paplašinātu un nevēlamu vēnu ārstēšanu kosmētiskos un, iespējams, arī preventīvos nolūkos. Vizuāli nevēlamas vēnas neatkarīgi no izmēra un tipa šajā rakstā bieži saukšu vienkārši par paplašinātām vēnām.

Estētiski paplašinātas vēnas nerada citas sūdzības kā tikai vizuālu defektu. Ja pacients sūdzas par diskomfortu nevēlami paplašināto vēnu rajonā, tad estētiskajam ārstēšanas nolūkam summējas klāt arī ārstnieciskais. Tātad paplašinātas vēnas, kas rada diskomfortu kājā (sāpes, tūsku, krampjus, ādas niezi u.c. sūdzības), ārstē medicīniskos nolūkos, vizuāli paplašinātas vēnas bez minētajiem simptomiem ar vienīgo sūdzību par vizuālu defektu ārstē estētiskos nolūkos.

Estētiskajā fleboloģijā pamatuzdevums ir atrisināt kosmētisko defektu, ko radījušas paplašinātas vēnas, medicīniskos nolūkos veiktas ārstēšanas pamatuzdevums ir atrisināt neveselu vēnu radītās sūdzības — ārstēt simptomātiski paplašinātas vēnas vai klīniski smagākos gadījumos ārstēt hroniskas venozas mazspējas radītās sekas (piemēram, kājas tūsku). 

Medicīniskos nolūkos slimu vēnu ārstēšanu var veikt, ievērojami samazinot operācijas apjomu un ar to saistīto traumatismu (arī izmaksas), ārstēšanai pakļaujot tikai patoloģiskā refluksa skartās zemādas stumbra vēnas. Vizuālo uzlabojumu kā mazāk svarīgu var koriģēt vēlāk. [1] Mūsdienās nav pieļaujama situācija, ka ārstēšanas atstāto seku (rētu) dēļ pasliktinās pacienta dzīves kvalitāte vai kājas izskats (1. attēls). 

Apskatīšu dažādus vizuālos defektus, ko rada paplašinātas vēnas dažādās ķermeņa daļās, bet pamatā, protams, kājās. Arī paplašinātās kāju vēnas ir ļoti daudzveidīgas pēc lokalizācijas, struktūras un prasa dziļas zināšanas un pieredzi ārstēšanas taktikas izvēlē. Paredzamais ārstēšanas rezultāts ļoti atkarīgs no ārsta spējas interpretēt klīnisko situāciju, atbilstoši veikt diagnostiku un iespējām izvēlēties ārstēšanas metodi vai dažādu metožu kombināciju. Precīzi lietojot ārsta labāk apgūtās un atbilstošākās ārstēšanas metodes katrā konkrētajā gadījumā, var gūt labāko iespējamo vizuālo uzlabojumu. Estētiskā fleboloģija lielā mērā ir arī māksla, kuras pamatā ir ārsta personīgā pieredze un iemaņas, mazāk — vadlīnijās rakstītais. 

Lai izvērtētu rezultātu, estētiskajā fleboloģijā ārkārtīgi svarīga ir foto dokumentācija, bez tās nedrīkstētu veikt kosmētisku motīvu vadītu vēnu ārstēšanu. Var gadīties, ka rezultāts pēc kosmētiskos nolūkos veiktas vēnu ārstēšanas jāgaida ilgāku laiku. Ne pacientam, ne ārstam nav iespējams atcerēties, kāda bija vizuālā situācija pirms dažām nedēļām, mēnešiem vai gadiem un vai iegūtais rezultāts tiešām ir vērtējams kā labs. 

Foto dokumentācija ļoti precīzi ļauj salīdzināt izejas datus ar rezultātu kontroles vizītes laikā. Tas pasargā ārstu no ļoti prasīgu pacientu pārmetumiem.

Pacientam pašam arī ir svarīgi salīdzinājumā redzēt — ir vai nav sasniegts vēlamais rezultāts ārstēšanai pakļautajās zonās. Fotogrāfija palīdz risināt situācijas, kad plānotais rezultāts vēl nav iestājies vai varbūt agrīni vērojama pat vizuāla pasliktināšanās. Tāpēc vēlreiz uzsveru laika dimensijas nozīmīgumu paplašinātu vēnu radītu estētisku problēmu risināšanā. 

Jebkuru vēnu ārstēšanā jāsasniedz estētiski labākais iespējamais rezultāts. Kosmētisku motīvu vadītai — jo īpaši.

Diagnostikas metodes nekomplicētu paplašinātu vēnu gadījumā
 

Vizuāla apskate
Izvērtē paplašināto vēnu lokalizāciju (kājas vai citu ķermeņa daļu). Paplašinātu kāju vēnu gadījumā svarīgi izvērtēt nevēlamo vēnu lokalizāciju uz kājām un iespējamo saistību ar maģistrālajām zemādas vēnām, perforantajām vēnām vai dziļajām vēnām. Vizuāli var izvērtēt vēnu tipu: intrakutānas vēnas (1 mm), retikulāras vēnas (1—2 mm), paplašinātas zemādas vēnas (> 3 mm), flebopātisks vēnu paplašinājums, varikozas vēnas (paplašinātas deformētas, stipri izlocītas zemādas vēnas).

Nosacīti var spriest par neveselās vēnas izmēru (sīkas, vidējas, lielas). Izvēloties vienu vai otru ārstēšanas metodi, varētu būt svarīgi tas, vai vēnas veido ādā reljefu vai tikai vizuāli redzamas caur ādu kā zilas līnijas. Var izvērtēt vēnu kvantitatīvo apjomu — no vienas izolētas, sīkas vēnas līdz masīvai varikozei pa visu kāju (bezgalīgi daudz dažādu variāciju).

Vizuāli un palpatori var izvērtēt vēnu struktūru. Paplašinātās vēnas var būt ar biezu, stingru sienu (parasti gados jaunākiem, sportiskiem cilvēkiem), tādas vēnas lokalizētas zemādā, un, lai gan iespaidīgas izmērā, parasti viegli padodas ķirurģiskai ārstēšanai, arī endovenozai lāzerablācijai (2. attēls). 

Neveselās vēnas var būt ar izteikti plānu, paredzami trauslu sienu, nereti ārējā vēnas daļa cieši pieguļ ādas virsējam slānim, šāda tipa vēnas operējot var asiņot, tāpēc to ārstēšanas izvēles metode būtu skleroterapija ar daudz labāku paredzamo vizuālo uzlabojumu.

Būtiski izvērtēt, vai traucējošās vēnas parādījušās pirmo reizi vai attīstījušās vietā, kur vēnas kādreiz jau ārstētas (paplašinātu vēnu recidīvs). Recidīvi ir dzīves realitāte estētiskajā fleboloģijā, būtiski par to informēt pacientu un problēmu gadījumā piedāvāt risinājumu. Vislabāk, ja pacients atgriežas pie sava ārsta, kurš var salīdzināt iepriekšējās manipulācijas parametrus, izdarīt secinājumus, lai maksimāli uzlabotu kārtējās ārstēšanas sniegumu. 

Sāpīgi sacietējumi, ādas krāsas izmaiņas iepriekš tikai paplašinātu vēnu rajonos var liecināt par varikozas vēnas iekaisumu jeb varikoflebītu, tā ir situācija, kad asimptomātiski paplašināta vēna nav pienācīgi novērtēta un ārstēta, radījusi komplicētu problēmu ar daudz sliktāku paredzamo ārstēšanas kosmētisko iznākumu (3. attēls).

 

Lasīt vairāk...